Garden Studio

A timber frame stained-glass workshop

This bespoke garden studio was designed and built by myself in 2010 for a local client. It needed to be light, bright and adaptable, for creating stained glass productions.

Construction of the studio was achieved via a clad timber frame structure, on a Staffordshire engineering brick pier and Type1 hardcore base, damp proofed. The cladding is made of vertical ‘thermowood®’ timber from an excellent local architectural timber specialists ’Vincent Timber’. The windows were again bespoke and made by myself using softwood and glass from a local glass fabricator. The roof uses rubber coated and lined structural OSB boards, wool insulation, mk electrical fittings/ hacel recessed and powerful 70w metal halide lighting, Speakercraft inwall stereo speakers, and a sawn black limestone floor direct from a Chelsea flower show garden. The internal area is total size is 4×3, and also includes a 1m porch.

Previous

The completion budget was just over £4000 (for materials), made possible by sourcing many items at auction or from local dealers. The building is in a conservation area (Bournville/ Cadbury’s), where planning consent was originally sought. On delivery of plans, application was not required.

A good deal of credit should also go to my in-house architect Alexandra, for the very helpful advice on the more advanced architectural bits and the client who helped with the some of the build.

The shed was included on the “Shed of the Year” website for 2011, it didn’t win but it showed popular viewing.



Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.